Milieu

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

1.2 Het gebruik van grondstoffen is in Apeldoorn met 25% verminderd

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

Apeldoorn heeft door de uitrol van "Recycleservice 2025" op deze doelstelling een forse stap gezet. De basis is inzameling van grondstoffen. Daar waar we in 2017 nog 130 kg per persoon produceerden zal dit na de volledige uitrol waarschijnlijk gedaald zijn tot 80 kg. per persoon. In 2019 is de zuidelijke helft van de Apeldoornse huishoudens, ongeveer 35.000, over op het nieuwe systeem. In de eerste maanden van 2020 volgt het noordelijk deel van Apeldoorn met wederom 35.000 huishoudens. Financieel is aan u voor 2020 een sluitende afvalbegroting voorgelegd en door u vastgesteld. Ook zijn er verdere stappen gezet in de zogenaamde circulaire economie door bedrijven te stimuleren zorgvuldig met grondstoffen om te gaan via het project "Cirkelstad" en de "Circulaire estafette". Ook worden bedrijven en onze organisatie betrokken en uitgedaagd in het europese project "Cityloops" en bij de ontwikkeling van een electronica-hub op de Zwitsal. In de gemeentelijke bedrijfsvoering wordt tevens ervaring opgedaan met circulair aanbesteden. Met de komst van een kwartiermaker in 2020 zullen we hieraan verder invulling geven in een volgende stap op weg naar een circulaire economie.

Wat hebben we gedaan in 2019?

1.2.01 Invoeren omgekeerd afval inzamelen

Toelichting

Het invoeren van het omgekeerd afval inzamelen volgens “Recycleservice 2025” zit in de afrondende fase. Apeldoorn Zuid is gereed en Apeldoorn Noord wordt in het 1e kwartaal van 2020 afgerond. De specifieke omstandigheden in Klarenbeek vragen nog wel aandacht. Nog even en alle Apeldoorners hebben een groene, een blauwe en een oranje container.

De resultaten zijn positief, waarbij sprake is van een afname van het restafval een toename van het PMD en een afname van de diftaropbrengst. Het beleid is er op gericht dat er meer grondstoffen worden opgehaald waardoor de hoeveelheid restafval daalt. Financieel heeft dit een negatief effect op de inkomstenkant van de afvalinzameling. Hierover bent u in een technische presentatie eind oktober 2019 geïnformeerd. In de begroting van 2020 is door u inmiddels ingestemd met een nieuw kostendekkend tariefstelsel. Voor de financile verantwoording van 2019 en de stand van de hierbij behorende afvalvoorziening verwijzen wij u naar de financiële verantwoording van dit programma.

1.2.02 Verruimen openingstijden milieustraten

Toelichting

De langere openstelling van de milieustraten is gerealiseerd.

1.2.03 Leging grijze container op afroep

Toelichting

Het is mogelijk om de grijze container op afroep tegen meerkosten te laten legen.

1.2.04 Invoeren recycle-app

Toelichting

De Recycle-app is beschikbaar.

1.2.05 Voedselvermalers

Toelichting

Samen met het waterschap is onderzocht of een pilot met voedselrestenvermalers voor bestaande hoogbouw een meerwaarde is voor de afvalinzameling van GF-afval bij hoogbouw.

1.2.06 Invoeren maatwerk ophalen afval

Toelichting

Het leveren van maatwerk voor het ophalen van afval bij inwoners met een zorgindicatie, is samen met de uitrol van het omgekeerde inzamelen geïmplementeerd.

1.2.07 Vestiging van het expertisecentrum ‘Cirkelwaarde’

Toelichting

Cirkelwaarde betreft een samenwerking tussen Circulus Berkel, de Cleantech Regio, ROVA (Overijssel) en AVU (Utrecht). De samenwerking richt zich op de afzet van de grondstofstromen en op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe verwerkingsmogelijkheden voor huishoudelijke afvalstoffen. Op de korte termijn gaat het om de volgende 5 afval-reststromen: textiel, luiers en incontinentiemateriaal, plastics, elektronica en toekomstige verwerkingsroutes voor organische afvalstoffen.

Voor electronische apparaten is er een aanvraag onder de noemer Living Lab E-novation ingediend en gehonoreerd door de provincie. De subsidieaanvraag is gedaan door Circulus Berkel in samenwerking met een aantal Apeldoornse ondernemingen (SecondTech, Weee Nederland, Refurn B.V., HR Premium Parts, Foenix re-integratie en kringloop, Van Gerrevink), de Cleantech Regio, Techniek NL en ROVA en AVU). Het project richt zich specifiek op de afval-reststroom elektrische en elektronische apparaten (E-waste) met als doel deze stroom hoogwaardiger en meer circulair te verwaarden. Er wordt onderzocht op welke wijze (onderdelen van) afgedankte elektrische en elektronische apparaten vaker kunnen worden hergebruikt, gerepareerd of opgeknapt. Dit wordt gedaan door het realiseren van een E-novation hub/kenniscentrum op het Zwitsalterrein in Apeldoorn.

1.2.08 Vestiging ‘kennishub’

Toelichting

Met diverse partijen wordt samengewerkt aan de realisatie van een e-novation lab. Een bijdrage aan de ambitie is de opening van  NewTechPark in Apeldoorn op 18 september 2019 op het Zwitsal terrein. De broed- en doeplaats in Apeldoorn en de Cleantech regio waar techniek in brede zin tot leven komt onder intensieve samenwerking van de partners in het Onderwijs, overheid, Energiefabriek, Ondernemershuis, AREA055, Technodiscovery en Cleantech Apeldoorn.

1.2.09 Overgang naar circulair verdienmodel

Toelichting

De activiteit, Apeldoornse bedrijven te motiveren over te gaan naar een circulair verdienmodel, is nog niet opgepakt omdat de functie van kwartiermaker in 2019 niet is ingevuld. Dit aangezien de middelen als ombuigingsmaatregel waren betrokken bij de Voorjaarsnota 2019. Nu u besloten heeft om de functie van kwartiermaker te behouden worden activiteiten om circulair te werken opgepakt.

1.2.10 Motie circulair inkopen

Toelichting

De gemeenteraad heeft de motie circulaire inkoop aangenomen. Circulair aanbesteden kan op verschillende manieren. Circulariteit maakt regelmatig onderdeel uit van de gemeentelijke inkoop van diensten, werken en leveringen. De koffie en de catering zijn aanbesteed volgens de circulaire inkoopmethode Rapid Circular Contracting (RCC). Circulariteit is een kwaliteitswens bij de aanbesteding voor veiligheids- en werkkleding van B&O. De multifunctionals in het tijdelijke stadhuis waren tweedehands. Ook dit was een vorm van circulair aanbesteden.

1.2.11 Maximaal circulair bij revitalisering openbare ruimte in de Maten

Toelichting

De revitalisering van de openbare ruimte in De Maten willen we zo circulair mogelijk doen. Het onderzoek naar een grondstoffenbank is onderdeel van het Europese H2020-programma CityLoops en is inmiddels gestart.

1.2.12 Circulariteit in dagelijks beheer gemeentelijke gebouwen en openbare ruimte

Toelichting

Circulariteit heeft ook de aandacht in het dagelijks beheer van de gemeentelijke gebouwen. De bureaus en bureaustoelen worden bv. hergebruikt bij de werkplekinrichting van het nieuwe Stadhuis. Hiermee wordt de aanschaf van nieuw meubilair voorkomen. Afval wordt vanaf de verhuizing naar de tijdelijke locatie gescheiden ingezameld zodat grondstoffen kunnen worden gerecycled.

Nieuwe ontwikkelingen

Kwartiermaker circulaire economie

Zie prestatie 1.2.9.