Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

2.1.3 Kader risicobeheersing en risico's

De door de raad in 2018 vastgestelde Kadernota Risicomanagement 2018-2021 bevat de uitgangspunten voor ons risicomanagement in de komende jaren. Risicomanagement omvat daarbij alles dat we doen om risico’s en kansen in beeld te brengen en te beheersen. Als gemeentelijke organisatie is het daarbij noodzakelijk om risicomanagement niet alleen onbewust onderdeel van ons werkproces te laten zijn maar risico’s en kansen en de wijze waarop we daarmee om willen gaan ook expliciet en transparant te betrekken bij de bestuurlijke besluitvorming. Onze ambitie is om te groeien naar een proactief risicomanagement waarbij we slimmer met risico’s omgaan.  De doelstelling die we met risicomanagement nastreven is als volgt in de voornoemde kadernota opgenomen:

We bevorderen binnen onze beïnvloedingssfeer dat doelen en projectresultaten binnen de afgesproken kaders worden gerealiseerd door op een open, gestructureerde en inzichtelijk manier risico’s tijdig in beeld te krijgen, te beheersen en te rapporteren.

Van deze doelstelling zijn de navolgende subdoelstellingen afgeleid:

  1. Met ingang van de MPB 2019-2022 zijn in onze P&C-cyclus naast de financiële risico’s ook de niet financiële TOP-risico’s inzichtelijk gemaakt.
  2. Met ingang van de MPB 2019-2022 is de voortgang en het effect van de beheersing van de TOP-risico’s expliciet in de P&C-documenten zichtbaar.
  3. College, directieraad en (project)management ervaren binnen 2 jaar een duidelijke impuls in de mate van en de wijze waarop het gesprek (breed en expliciet) over risico’s in onze organisatie wordt gevoerd.
  4. De positieve benadering van risicomanagement is in 2019 concreet onderdeel van de wijze waarop we in Apeldoorn invulling geven aan risicomanagement.

Deze doelstellingen zijn vertaald in concrete maatregelen die wij met ingang van 2018 ter hand namen. De  effecten daarvan zijn ook in de voorliggende jaarrekening 2019 zichtbaar. Dit geldt met name voor de genoemde punten 1 en 2. Door het voeren van risicogesprekken wordt aandacht voor risico's én bijbehorende beheersmaatregelen gestimuleerd. Naast een deel "techniek" betreft dit vooral ook inzetten op bijpassende houding en gedrag. In 2019 zijn daarmee stappen gemaakt en is "doorontwikkelen risicomanagement" onderdeel geworden van het Beheersplan zoals dat door het college is vastgesteld en in de Raad is besproken. Conform dat plan wordt eind 2020 een evaluatie uitgevoerd op basis waarvan we de stappen op punt 3 kunnen bepalen.
Gelet op extra inzet voor o.a. de ombuigingsmaatregelen, kon onderdeel 4 (positieve benadering van risicomanagement) in 2019 nog niet actief opgepakt worden. Dat is ook onderdeel van de doorontwikkeling in 2020.

ga terug