Apeldoorn activeert

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

1.3. Kansen op de (regionale) arbeidsmarkt nemen toe voor inwoners

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

Het merendeel van de prestaties die we ons hadden voorgenomen hebben we gerealiseerd. Zie voor een verdere inhoudelijke toelichting de verantwoording op de prestaties.

Wat hebben we gedaan in 2019?

1.3.1. We vervullen onze rol als centrumgemeente van de arbeidsmarktregio.

Toelichting

Apeldoorn is de centrumgemeente van de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-Veluwe en levert de voorzitter voor het bestuur FactorWerk. Het Meerjarenactieplan FactorWerk heeft geresulteerd in een regionale “Doe-agenda/Actieplan Perspectief op Werk” waarvoor het Rijk € 1 miljoen beschikbaar heeft gesteld. Deze agenda is volledig gericht op de ondersteuning van álle inwoners bij het vinden van werk.
De Doe-agenda wordt uitgevoerd in de periode 2019-2021. In 2019 is een start gemaakt met de uitvoering van de regionale Doe-agenda op basis van de door FactorWerk vastgestelde projectplannen voor elk van de vijf programmaonderdelen Werkgeversservicepunt, Matching, Werkplek, Werkfit en Scholing.

1.3.2. We participeren in het Regionaal Werkbedrijf FactorWerk en de Strategische Board Stedendriehoek.

Toelichting

Zoals vermeld bij prestatie 1.3.1 namen wij actief deel in FactorWerk en de stichting Strategische Board. FactorWerk is een netwerkorganisatie die in verbinding staat met andere netwerken, zoals de Strategische Board Stedendriehoek.

1.3.3. We benutten de in de arbeidsmarktregio opgebouwde infrastructuur optimaal voor de realisatie van de afgesproken taakstellingen.

Toelichting

In mei is het Meerjarenactieplan FactorWerk en de regionale Doe-agenda vastgesteld, waarvan het actieplan Perspectief op Werk deel uitmaakt. In het actieplan Perspectief op Werk ligt de focus op een korte en middellange termijn aanpak voor het verzilveren van de kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen die kan werken, maar niet zonder ondersteuning de weg naar een baan kan vinden. De afgesproken intensieve samenwerking tussen publieke en private partijen moet zorgen voor een goede match tussen vraag en aanbod. In de ‘Doe-agenda’ zijn de ambities gekwantificeerd en zijn concrete acties opgenomen om de dienstverlening aan werkgevers te versterken met oog voor lokaal en regionaal maatwerk en vereenvoudiging voor werkgevers.

1.3.4. We plaatsen, in samenwerking met de partners in FactorWerk, inwoners op een baanafspraak bij werkgevers via het regionaal Werkbedrijf FactorWerk.

Toelichting

De taakstelling voor FactorWerk voor 2019 was 1.995 extra baanafspraken. Voor de sub-regio Apeldoorn (Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst) geldt een banenafspraak van 853 banen.
Het aantal extra gerealiseerde baanafspraken in 2019 ten opzichte van de nulmeting (2012) wordt door UWV gerapporteerd na het eerste kwartaal in 2020. Vooralsnog gaan we er vanuit dat we de taakstelling hebben gehaald.

1.3.5. Binnen de gemeentelijke organisatie werken 125 collega’s die vallen onder de Participatiewet en 100 in een leerwerksetting.

Toelichting

Er waren in 2019 125 collega’s gedetacheerd bij de eenheid Beheer en Onderhoud. In 2019 waren 100 leerwerktrajecten beschikbaar, waarvan er 51 gedurende het jaar ingevuld waren. Dit betekent dat 50% van de plekken bij Beheer en Onderhoud bezet zijn geweest door deelnemers. We kijken nu of we plekken aan gaan bieden voor een meer kwetsbare groep met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Nieuwe ontwikkelingen

FactorWerk

De in de MPB beschikbaar gestelde middelen hebben we in 2019 ingezet om het bestuur van FactorWerk te ondersteunen. Daarnaast hebben we ondersteuning geleverd aan het opstellen van de Doe-agenda Perspectief Op Werk en de hervorming van de overlegstructuur.