2.7.1.3 Doel 2: duurzaam en flexibel inzetbaar personeel
Wat hebben we gedaan in 2019?
In 2019 is door een brede vertegenwoordiging van medewerkers gewerkt aan de Organisatievisie van de ambtelijke organisatie. In de visie, die in 2019 is vastgesteld, is het werken aan de beste oplossing voor Apeldoorn uitgewerkt. De organisatie wil resultaatgericht en wendbaar zijn om in te kunnen spelen op de veranderingen in de samenleving. Medewerkers doen dit door vakmanschap, innovatiekracht en betrouwbaarheid leidend te laten zijn op elke plek in de organisatie en door samenwerkingen aan te gaan binnen en zeker ook buiten het stadhuis.
Prestaties
Prestatie 1. Leren en Ontwikkelen
In de Organisatievisie die in 2019 is vastgesteld, benadrukken we de waarde van het dagelijks leren in het werk en in het delen van kennis. De kernwaarden Vakmanschap, Innovatiekracht, Betrouwbaarheid en Samenwerken zijn de waarden waar vanuit medewerkers werken en ontwikkelen. In het gesprek tussen leidinggevende en medewerker komt het ontwikkelen jaarlijks terug. We leggen doelen en resultaten van iedere medewerkers jaarlijks vast.
Elke medewerker kan gebruik maken van een budget voor leren en ontwikkelen, we stimuleren het blijven leren. Intern verzorgen we opleidingen en trainingen via Apeldoorn in Topvorm. In 2019 hebben 519 medewerkers deelgenomen aan 52 trainingen.
Voor het tweede achtereenvolgende jaar was Burgerparticipatie het thema van Meester in je Werk. In 2019 is gekozen om de medewerkers een maand lang de gelegenheid te geven om deel te nemen aan workshops, waarvoor 290 aanmeldingen zijn binnengekomen. In 2020 gaan we een nieuw impuls geven aan het ontwikkelprogramma.
Prestatie 2. Mobiliteit en Wendbaarheid
Medewerkers in kwetsbare functies en medewerkers in een herplaatsingsstatus krijgen individuele begeleiding vanuit het Loopbaancentrum. In 2019 zijn 24 medewerkers van werk naar werk begeleid, zowel intern als extern.
Het Loopbaancentrum heeft in 2019 circa 200 medewerkers begeleid bij hun loopbaanvraag.
Als stimulerende maatregel in loopbaanontwikkeling kunnen medewerkers sinds najaar 2019 kiezen voor een intern mobiliteitsdienstverband. Dit mobiliteitsdienstverband is voor een afgebakende periode en wordt als proef aan drie medewerkers aangeboden.
Via ‘loonsomsturing’ willen we binnen de mogelijkheden van vaste aanstellingen in algemene dienst, flexibiliteit in de organisatie bewerkstelligen. In 2019 hebben de resultaten uit proef binnen de bedrijfsvoeringseenheden geleid tot aanpassingen en verbeteringen in de ondersteunende informatievoorziening rondom ‘loonsomsturing’. In 2020 wordt ‘loonsomsturing’ concernbreed ontwikkeld.
Prestatie 3. Een evenwichtig en kwalitatief goed personeelsbestand
De gemiddelde leeftijd binnen de gemeente Apeldoorn is in 2019 licht gedaald van 47,15 jaar in 2018 naar 46,98 jaar. We zien een lichte toename in het aantal medewerkers jonger dan 35 jaar en een lichte toename in het aantal medewerkers van 55 jaar en ouder.
In onze benadering van de arbeidsmarkt kiezen we voor aansprekend beeldmateriaal en vacatureteksten die beter aansluiten op de doelgroep die interessant is voor de vacature. In 2019 is onze nieuwe ‘Werken voor Apeldoorn’-pagina online gegaan. We hebben een recruiter aangetrokken om de ‘werkgever Apeldoorn’ beter te positioneren en de arbeidsmarktbenadering te versterken, met name bij moeilijk vervulbare functies, zoals projectleiders bij de eenheid PVG. In 2019 zijn vijf vacatures met het profiel ‘moeilijk vervulbaar’ ingevuld.
Het eerste ‘eigen’ Apeldoornse traineeprogramma is in september 2019 geëindigd. Van de twaalf trainees, zijn negen trainees ingestroomd in reguliere functies binnen de organisatie. Drie trainees hebben gekozen voor een voortzetting van hun loopbaan buiten de organisatie.
In het najaar van 2019 heeft de werving en selectie voor de nieuwe lichting trainees plaatsgevonden. Ruim 300 mensen hebben gesolliciteerd op het traineeschap. Er zijn elf trainees geselecteerd. De groep kent een grote diversiteit in gender, opleidingsniveau (HBO/WO) en culturele achtergrond. Binnen de groep zijn twee trainees met een arbeidsbeperking.
Prestatie 4. Een vitaal en arbeidsfit personeelsbestand
We stemmen de begeleiding van onze medewerkers af op het digitaal vaardigheidsniveau. Dit heeft geresulteerd in begeleiding op maat voor groepen medewerkers. De behoeften van medewerkers zijn hierin leidend. Via Apeldoorn in Topvorm zijn klassikale trainingen aangeboden en afgenomen om vakgerichte en digitale vaardigheid (verder) te ontwikkelen.
Het gesprek tussen leidinggevende en medewerker over de inzet van uren in relatie tot werk-privé balans heeft een structureel karakter gekregen. We meten dit via het aantal uren dat meegenomen wordt naar een volgend jaar. In 2019 hebben 49 medewerkers toestemming gekregen om meer uren mee te nemen dan het maximaal aantal mee te nemen uren. Dit is een daling van 193 aanvragen ten opzichte van 2018.
Vitaliteit van onze medewerkers heeft blijvende aandacht. Met de nieuwe catering is het aanbod in het bedrijfsrestaurant gezonder geworden. De training voor de Midwintermarathon was in 2019 een succes en is in het najaar opnieuw aangeboden voor de 2020-editie van de marathon. Het aanbod in beweging is in 2019 uitgebreid naar yoga-groepslessen. In de aanloop naar de verhuizing naar het verbouwde Stadhuis is in een bijeenkomst informatie gegeven over hoe medewerkers om kunnen gaan met het flexwerken. Deze bijeenkomst krijgt in 2020 een vervolg op teamniveau met een ‘werkplekspel’.
Prestatie 5. We bereiden de normalisatie van het ambtenarenrecht voor (invoering 2020).
De Wnra is per 1 januari 2020 van kracht. Via informatiebijeenkomsten voor managers, informatie via intranet en inloopspreekuren voor medewerkers is de wijziging van de rechtspositie bekend gemaakt en uitgelegd. In december is het ‘personeelshandboek’, in samenwerking met de medezeggenschap, voltooid en gepubliceerd op het intranet. In dezelfde periode hebben alle medewerkers een voortzettingsovereenkomst ter digitale ondertekening aangeboden gekregen. 80% van de medewerkers heeft de voortzettingsovereenkomst inmiddels ondertekend. Met het Georganiseerd Overleg is overeenstemming bereikt over het nieuw vorm te geven Lokaal Overleg dat eveneens per 1 januari 2020 van start zal gaan en het Georganiseerd Overleg vervangt.
Kadernota's
HRM visie 2020
Indicatoren
Verwezen wordt naar het sociaal jaarverslag.