Openbare ruimte

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

1.5 Ontwikkeling duurzaam vliegen

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

In 2019 heeft Luchthaven Teuge de aanvraag voor een nieuw luchthavenbesluit binnen de kaders van onze raad voorbereid. Naar verwachting wordt deze begin 2020 ingediend en door provincie Gelderland in behandeling genomen. De provincie wil snel tot een besluit komen.
In 2019 is DEAC, het kenniscentrum voor electrische luchtvaart, gestart op luchthaven Teuge. Met subsidie van Provincie gelderland heeft DEAC een Cessna Skymaster aangeschaft, waarmee geëxperimenteerd kan worden met electrisch vliegen. De betrokken kennisinstellingen hebben een onderzoeksprogramma opgesteld en naar verwachting komt voor het onderzoek in 2020 geld beschikbaar van het Ministerie van I&W. Eind 2019 is de Stichting DEAC opgericht.
Vanuit de lobby samen met provincie Gelderland en Gelderse partners voor herziening van het luchtruim en tegen de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport zitten we regelmatig aan tafel bij het Ministerie van I&W. Het is nog steeds onzeker of en wanneer Lelystad Airport open zal gaan en wat de nieuwe routes zullen worden. Ook over het monitoringprogramma van het Ministerie hebben we geregeld overleg gehad. Dit heeft ertoe geleid, dat onder andere Hoenderloo en Klarenbeek zijn opgenomen in het monitoringprogramma van het Ministerie van I&W.

Wat hebben we gedaan in 2019?

1.5.1 Luchthavenbesluit Teuge

Toelichting

Uitgangspunt voor het nieuwe luchthavenbesluit voor Luchthaven Teuge is een geluidsruimte van maximaal 56,5 DBLden. Ons standpunt is bekend bij provincie Gelderland. In het bestuursakkoord van de provincie van 2019 is opgenomen, dat de provincie snel een luchthavenbesluit wil nemen. De procedure naar een nieuw luchthavenbesluit is echter vertraagd door de stikstofproblematiek. Naar verwachting wordt de aanvraag van Luchthaven Teuge begin 2020 in behandeling genomen.  

1.5.2 E-platform duurzaam vliegen

Toelichting

In 2019 hebben de TU Delft, Hogeschool Amsterdam en Deltion Zwolle met Luchthaven Teuge, Cleantechregio en gemeente Apeldoorn het onderzoeksprogramma van DEAC uitgewerkt en ingediend bij het ministerie. Naar verwachting krijgt DEAC voor 2020 een substantiële bijdrage van het ministerie.
Eind 2019 is de Stichting DEAC opgericht, waarmee het kenniscentrum ook een jurische entiteit heeft.  

1.5.3 Herziening luchtruim

Toelichting

In 2019 hebben we ingezet op een grondige herziening van het luchtruim, zodat overlast van burgervliegverkeer wordt voorkomen. Dat hebben we gedaan door een actieve lobby samen met de Provincie Gelderland en buurgemeenten. Zo hebben we gezamenlijk een zienswijze ingediend op het herziene luchthavenbesluit Lelystad en de Gelderse luchtvaartvisie opgesteld en gepresenteerd aan de Minister van I&W.

1.5.4 Monitoring vliegbewegingen

Toelichting

Samen met Provincie Gelderland en Gelderse gemeenten zijn we nauw betrokken bij de totstandkoming van het monitoringprogramma van het Ministerie van I&W.  We hebben bepleit bij het ministerie, dat de vliegbewegingen van en naar vliegveld Lelystad boven onze gemeente worden gemonitord en dat bij overlast maatregelen worden genomen om deze overlast te beperken. Daarnaast hebben we eigen meetapparatuur geplaatst, zodat we ook zelf gegevens kunnen verzamelen.  

Nieuwe ontwikkelingen