Openbare ruimte

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

3.1 In stand houden van de basiskwaliteit van de openbare ruimte ten aanzien van functionaliteit, veiligheid en uitstraling, binnen het beschikbare budget

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

In 2019 hebben wij de openbare ruimte op het gewenste kwaliteitsniveau kunnen onderhouden.
Wij zijn continu bezig met het veilig houden van de openbare ruimte. Denk hierbij onder andere aan het opruimen van het blad, het op onveilige plekken terugsnoeien van het groen en het vullen van gaten in de weg.
Dit alles hebben wij kunnen realiseren met de beschikbare budgetten.

Wat hebben we gedaan in 2019?

3.1.1 Beheer en onderhoud

Toelichting

Op dit moment is de openbare ruimte op beeldkwaliteit CROW B onderhouden. We monitoren daarbij onder meer het onkruid op verhardingen in verband met de veranderde werkwijze die is ontstaan door het verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen in verharding.
De uitkomsten van de monitoring geven aan dat het jaargemiddelde op de afgesproken CROW B norm ligt

3.1.2 Meten kwaliteit

Toelichting

Het rapportcijfer over de kwaliteit van de wegen, paden en pleinen staat voor het derde jaar op 6,9. We kunnen stellen dat in de beleving van de bewoners de wegen redelijk op orde zijn.

3.1.3 Participatie bij schoonhouden stad

Toelichting

Participatie van bewoners en organisaties/verenigingen bij het schoon houden van de stad vindt in Apeldoorn op vele manieren plaats. Dit gebeurt zowel georganiseerd als vanuit individuele initiatieven. Via Heel Apeldoorn Rein wordt dit breed gestimuleerd en ondersteunt. Stimulering vindt oa plaats door het onder de aandacht brengen van bestaande initiatieven en de mogelijkheden die er zijn. Ondersteuning is er door het gratis uitdelen van materiaal (hesjes, knijpers, zakken etc.), het gratis ter beschikking stellen van het Reintje (een aanhanger vol met gereedschap) en het ophalen van het verzamelde afval. Financiering van deze acties en middelen vindt hoofdzakelijk plaats vanuit het Afvalfonds. Voor de komende jaren is financiering vanuit dit fonds nog niet gegarandeerd.
Mede door deze acties zien we de participatie in Apeldoorn ieder jaar verder toenemen.

Voorbeelden van initiatieven zijn:
•   Jaarlijkse opruimactie met lagere scholen (20 scholen in 2019)
•   Jaarlijkse opruimactie met bewoners op CleanUp Day in september (200 deelnemers in 2019)
•   Maandelijkse opruimacties op 8 locaties (parken)
•   In 2019 ruim 150 bewoners die een straat hebben geadopteerd.

Nieuwe ontwikkelingen

Het bestrijden van onkruid op verhardingen

Uw raad heeft besloten om voor 2019 € 600.000 extra beschikbaar te stellen voor het verwijderen van onkruid op verhardingen. vanaf 2020 is er € 400.000 extra beschikbaar.
In 2019 is vooral ingezet op extra veegbeurten om daarmee de basis voor onkruidgroei te verminderen. Bij de onkruidbestrijding is aan de noord- en zuidzijde van de stad met twee verschillende werkmethoden gewerkt. In noord is vooral gewerkt met thermische bestrijding en in zuid vooral door middel van borstelen/vegen. We hebben de ervaring opgedaan dat thermisch bestrijden duurder is en een slechter resultaat oplevert.
Op korte termijn zien wij geen goedkopere alternatieven voor de bestrijding van onkruid op verhardingen.

Voor 2020 zullen we, uitgaande van 200.000 euro minder budget, nieuwe afspraken maken met de aannemer over het werkpakket. Die afspraken zijn nog niet definitief, maar gaan in de richting van minder veegbeurten, overal in de stad onkruid bestrijden door middel van borstelen/vegen, meer handmatige inzet op moeilijk bereikbare locaties en grindbermen. De verwachting is dat de andere werkwijze niet voldoende is om de verlaging van het budget te compenseren.  We willen de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk inzetten en ook aandacht hebben voor locaties waar de bewoners zich aan storen.