Openbare ruimte

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

2.1 Klimaatbestendiger door stad en dorpen te vergroenen en waterrobuust in te richten

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

We hebben via verschillende projecten en participatie met inwoners een bijdrage geleverd aan het vergroenen en verblauwen van de stad: meer en beter groen, vergroten, biodiversiteit, waterrobuust inrichten, beekherstel, afkoppelen regenwater, aanleg van groene daken en gevels en een gezonde vitale bodem. Deze maatregelen dragen ook bij aan een aantrekkelijke woonomgeving.

Wat hebben we gedaan in 2019?

2.1.1 Afkoppelen verhard oppervlak

Toelichting

Het doel was om 6 ha verhard oppervlak af te koppelen. Dit doel is gehaald met 9,6 ha in 2019. De uitvoering van de subsidieregeling afkoppelen particulieren is door de hoge deelname met ca. 300 aanvragen in 2019 erg succesvol. Er is in 2019 een aantal scholen afgekoppeld. Het overleg met de woningbouwverenigingen heeft een aantal concrete projecten opgeleverd, waar de afkoppelmogelijkheden worden meegenomen bij de renovatie van de woningen.

2.1.2 Aanpak ernstige knelpunten

Toelichting

De knelpunten met wateroverlast aan de Landgoedlaan, Berg en Bos (fase 2), de Anklaarseweg, Amphion Maduralaan en de Reigersweg/Adelaarslaan zijn in 2019 aangepakt. De waterpasserende verharding aan de Brinklaan is hersteld. De uitvoering van de Baron Sloetkade is inmiddels gestart. De uitvoering van de Molenvaart schuift door naar 2020 i.v.m. plannaanpassingen.

2.1.3 Uitvoeren wettelijke taken inzameling

Toelichting

Het baggeren van de overstortvijvers aan de Tullekensmolenweg en de Derkkamphuisweg is begin 2019 uitgevoerd. Vooruitlopend op het nieuwe rioleringsplan in 2020 loopt er een onderzoek (inclusief risicoanalyse) naar de onderhoudstoestand van de riolering. Het onderzoek naar de optimalisatie van het drukrioolsysteem met als doel energiebesparing is uitgevoerd.

2.1.4 Vergroenen

Toelichting

Zie prestaties bij doelstelling 2.3

Nieuwe ontwikkelingen

Bewustwording, preventie en activeren inwoners voor klimaatmaatregelen

Voor de zomer is een regeling voor groeninitiatieven voor bewoners geïntroduceerd. Hiervoor zijn in 2019 circa 20 initiatieven ingediend. De actie Boompje erbij, waarbij 200 bomen verstrekt zijn aan particulieren, is goed ontvangen. De subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater is succesvol. Op de website van Apeldoorn is nu informatie opgenomen over vergroening, biodiversiteit en omgaan met regenwater. De website nodigt bewoners ook zelf uit hun ‘steentje bij te dragen’. https://www.apeldoorn.nl/ter/projecten/Water-en-natuur-in-Apeldoorn.html.

Klimaatagenda

De stadsklimaatkaart is in 2019 opgeleverd. Het programma klimaatadaptatie is uitgewerkt in een aantal concrete vergroenings-, biodiversiteit- en participatieprojecten (agenda) voor de stad. De actualisatie van de hittestresstest is opgeleverd.  De actualisatie van de stresstest voor wateroverlast is eind 2019 aanbesteed.

Bodembeheer

Het in beeld brengen van de opgaven en wettelijke taken voor duurzaam bodembeheer in het kader van de omgevingswet wordt opgepakt via de OVIJ als gemeenschappelijke opdracht aan de omgevingsdiensten vanuit het Gelders ondergronds overleg (GOO).