Openbare ruimte

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

2.2 Toename (of minimaal gelijk blijven) van het aantal (inheemse) soorten van plant en dier

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

In 2019 is het soortmanagementplan voor gebouwbewonende soorten (huismus, vleermuis en gierzwaluw) gereed gekomen. Het SMP wordt nu toegepast bij bouwvergunningen. Er zijn kleine projecten uitgevoerd o.a. een slechtvalkkast, uilenkasten, ecologische bollenmengsels. Ook is meer ingezet op ecologische beheer van (bos)plantsoenen. Door het recent aantrekken van een ecoloog wordt in 2020 extra ingezet op de uitvoering van de Eco-gids. Onderdeel hiervan is het betrekken van de inwoners bij de uitvoering via o.a. IVN.

Wat hebben we gedaan in 2019?

Ecospots, knelpunten en wildroosters

Toelichting

In 2019 is gewerkt aan een plan voor rasters en wildroosters op de Veluwe in samenwerking met terreinbeheerders. De oplevering hiervan is in 2020. In 2019 hebben we een lesprogramma natuur gemaakt voor alle basisscholen in Apeldoorn. Bij het lesprogramma hoort een insectenhotel op het plein. De uitrol vindt plaats in 2020.

Veluws zoneringsplan en Taskforce Landschap

Toelichting

Het proces van het zoneringsplan wordt getrokken door de provincie en de Veluweboard. In 2019 is gestart met een pilot voor de Noord Veluwe. Dit heeft een methodiek opgeleverd voor het opstellen van een zoneringsplan. Dit wordt in 1e helft van 2020 uitgerold over de rest van de Veluwe, waaronder Apeldoorn. Het regionale onderzoek vanuit de Veluweboard naar een betere betaalbaarheid van natuur en landschap en een verkenning naar verdienmodellen is uitgevoerd.

Nieuwe ontwikkelingen

Opstellen Eco atlas en soortenmanagementplannen (SMP)

Het SMP gebouwbewonende soorten is afgerond en op basis hiervan is de ontheffing van de Wet Natuurbescherming door de provincie deze zomer verleend. De (digitale) Eco atlas wordt in 2020 verder opgepakt. Als voorloper hierop is al wel gestart met bewonersinformatie over natuur op de website van Apeldoorn.

Natuur inclusief bouwen

We ontwikkelen een methodiek voor natuurinclusief bouwen en klimaatadaptief ontwikkelen met als doel de versterking van natuur en klimaatadaptatie in het gehele proces van planvorming naar realisatie en beheer van bebouwde en onbebouwde omgeving. Het gaat dan over compenserende maatregelen bij nieuw- en verbouw en woningisolatie, zoals nestmogelijkheden en verblijfplaatsen, inclusief groene gevels, daken, tuinen etc. De opdracht om dit uit te werken is eind 2019 uitgezet. We verwachten in de 1e helft van 2020 hiervoor de eerste resultaten. De resultaten worden meegenomen in de omgevingsvisie.

Groene verbindingen

Met de belanghebbenden (waaronder de dorpsraad Wenum-Wiesel) zijn we voor de zomer van 2019 gestart met het opstellen van een integraal ontwikkelplan voor de Wenumse beekdal. Het gebiedsproces loopt en de ophaalfase met de werkgroep Natuur en Landschap en diverse stakeholders in Wenum Wiesel is afgerond. Vóór de zomer van 2020 ligt er een besluitstuk gereed met een integrale visie op de instandhouding en ontwikkeling van het Wenums Beekdal. Het gebiedsproces voor de Beekbergse Beek staat voor 2021 op de planning.