Jeugd en onderwijs

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

2.3 Een meldpunt voor geweld in de huiselijke sfeer

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

In regionaal verband is Veilig Thuis als meldpunt voor geweld in de huiselijke sfeer georganiseerd. Met alle betrokken partijen hebben we gewerkt aan het concretiseren van de doelen en afspraken van de uitvoeringsagenda Kindermishandeling en Huiselijk geweld. We hebben nog veel te doen in 2020, maar een stevige basis is gelegd.

Wat hebben we gedaan in 2019?

2.3.1 Professionalisering van het meldpunt

Toelichting

We hebben prestatieafspraken gemaakt met Veilig Thuis over de kwaliteit van werken. Hierbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij de landelijke protocollen, met oog voor de regionale situatie. De samenwerkingsafspraken met VT en lokale teams zijn geactualiseerd. De navolging van deze afspraken blijft aandacht vragen.

2.3.2 Kennis en signalering

Toelichting

Veilig Thuis heeft alle betrokken organisaties informatie en advies gegeven over hoe om te gaan met de Meldcode. Iedere organisatie is verplicht de Meldcode te implementeren in de werkprocessen.
Wij sturen hier actief op vanuit de gemeente en ontwikkelen hiervoor een effectieve werkwijze. Het gebruik van de meldcode en de verwijsindex Multisignaal is onderdeel van onze inkoopvoorwaarden.

2.3.3 Verminderen van overlast

Toelichting

In het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn 2019 – 2022 is het thema ‘jeugdcriminaliteit en individuele probleemjongeren’ als prioriteit opgenomen. In 2019 hebben we uitvoering gegeven aan het convenant "aanpak jeugdgroepen".
Het gezamenlijke doel van het convenant is het verder terugdringen van overlast, criminaliteit en het voorkomen van recidive. Daarnaast wordt perspectief geboden aan minderjarige en meerderjarige jeugdgroepleden zodat zij volwaardig kunnen participeren in de samenleving.
- We gebruiken de methode van groepsscans om groepen al vroeg in de gaten te krijgen. Door te zorgen dat we deze groepen en leden van die groepen kennen en zij ons, kunnen we problemen voorkomen. We werken daarbij meestal samen met preventieve hulpverlening (jongerenwerk). Maar als dat nodig is ook met Halt en het Openbaar Ministerie.
- De coördinator Jeugdcriminaliteit zet in op individuele probleemjongeren. Dit doet hij samen met:
• de jeugd-boa’s (boa = buitengewoon opsporingsambtenaar);
• de Operationeel Expert Jeugd van de politie;
• andere hulpverleningsorganisaties, via het Sociaal Wijkteam of het Centrum voor Maatschappelijke Ondersteuning.

Nieuwe ontwikkelingen