Bestuur, (wijk)organisatie, burgerzaken en financiën

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

1.4 Versterking rolneming gemeenteraad

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

De samenleving verandert in snel tempo. Het samenspel tussen samenleving en gemeenteraad vraagt om andere participatievormen. De stappen die we daarin gezet hebben in 2019 leest u in onderstaande prestaties.

Wat hebben we gedaan in 2019?

1.4.1 Sturen op kerntaken en andere rolneming

Toelichting

De gemeenteraad heeft zich in 2019 georiënteerd op verschillende, nieuwe, vormen van participatie. Door het introduceren van de ‘Ontmoeting’ pakt de raad thema’s, naast de gewone vormen van inspraak, zo veel mogelijk in samenspraak en dialoog met inwoners en organisaties op. Ook vergadert de raad vaker op locatie.
Van grote agendaonderwerpen worden factsheets gemaakt, zodat in een paar A4tjes een overzicht van een onderwerp wordt gepresenteerd. Voor een aantal onderwerpen zijn ook media-analyses gemaakt. Hiermee verkrijgt de raad een nieuwe eigentijdse informatiepositie.
De praktijk blijkt weerbarstig v.w.b. regionalisering en in 2019 is opnieuw een raadswerkgroep Verbonden Partijen van start gegaan. De positie van de raad ten aanzien van verbonden partijen behoeft, qua invloed en vertgenwoordiging, nog steeds veel aandacht van de raad.

1.4.2 Verbeteren begroting

Toelichting

De afgelopen jaren is onder begeleiding van de raadswerkgroep modernisering begroting gewerkt aan een verbetering van de begroting. Het Audit Comité heeft deze taak overgenomen en voert het gesprek met het college over de versterking van de beleidscyclus. Verbetering van het stelsel van indicatoren en het aanscherpen van doelen en prestaties staan daarbij centraal. Het begin- en aangrijpingspunt ligt bij de kadernota’s.

1.4.3 Vervolg aanpak Lange Termijn Agenda Raad

Toelichting

De gemeenteraad heeft op 18 april 2019 een nieuwe lange-termijn-agenda vastgesteld: de Strategische Werkagenda Raad 2019-2022 (SWR). De SWR kent een nieuwe werkwijze met verdiepende projecten op onderwerpen van strategisch belang. Voor sommige projecten worden projectgroepen gevormd, voor andere projecten worden, na afstemming met de fracties, raadsactiviteiten gehouden.

In 2019 zijn er drie projecten uitgevoerd vanuit de SWR: mantelzorg, Hoenderloo en verbonden partijen. De projectgroep Mantelzorg heeft de raadsagendering van het genoemde onderwerp verzorgd met als aftrap een expertmeeting. In Hoenderloo heeft de raad een drukbezochte Ontmoetingsbijeenkomst gehad met de inwoners. De projectgroep Verbonden Partijen werkt aan adviezen op dit terrein.

Een begeleidingsgroep van drie raads-(presidium)leden adviseert het presidium over de voortgang van de SWR. In 2020 zal de vernieuwde begeleidingsgroep de voortgang van de SWR als nieuwe lange-termijn-agenda bespreken.

1.4.4 Griffie, Politieke Markt, digitalisering

Toelichting

Voor de raadsvergaderingen en de politieke marktbijeenkomsten zijn enige wijzigingen doorgevoerd om het politieke debat in de raadsvergaderingen te versterken en de ontmoeting met de burger te bevorderen (notitie ‘Wat werkt wijzer’). Een aantal keren is de vergaderavond van de raad ‘uitgeroosterd´ om ontmoetingen te organiseren, variërend van bezoeken tot expertmeetings. Begin 2020 zal deze werkwijze geëvalueerd worden.

Na het vertrek van burgemeester John Berends in februari is Petra van Wingerden - Boers waarnemend burgemeester geweest. De vertrouwenscommissie heeft na een sollicitatieprocedure, waarbij inwoners hun wensen hebben kunnen aangeven, de heer Ton Heerts op 18 december geïnstalleerd als nieuwe burgemeester.

In 2019 is de duurzame verbintenis tussen samenleving en politiek verder uitgebouwd:

Politieke Markt, interactie en communicatie
Naast de Politieke Markt zijn er in 2019 nieuwe werkvormen gebruikt om inwoners en belanghebbenden te betrekken bij de besluitvorming rond belangrijke maatschappelijke issues. Zo is er met betrekking tot de jeugdhulp een rondetafelbijeenkomst gehouden. En is er rondom de sollicitatieprocedure van de nieuwe burgemeester zowel onlline als offline een enquête uitgezet om de mening van onze inwoners te horen.
Ook in 2019 is er een cursus Politiek Actief georganiseerd voor de inwoners van de gemeente Apeldoorn. Daarnaast is er ook voor de eigen organisatie een workshop gehouden om collega’s meer te informeren over zowel het werk van de gemeenteraad als de griffie.
Voor de jeugd zijn er interactieve schoolbezoeken georganiseerd, waarbij de jeugd in spelvorm leert over de lokale politiek.

Social media, monitoren en scannen
Wekelijks is er via de social media kanalen van de gemeenteraad gecommuniceerd over de totale oordeelsvorming en besluitvorming van de gemeenteraad. Hierbij zijn o.a. het eigen twitteraccount @raadapeldoorn en facebookaccount gemeenteraadapeldoorn gebruikt.
Om goed in kaart te brengen hoe inwoners, media en influencers over bepaalde onderwerpen denken zijn er het afgelopen jaar veelvuldig over zeer uiteenlopende onderwerpen issue analyses en reputatieanalyses gemaakt.

Opleiden
Voor de raadsleden zijn er diverse opleidingen georganiseerd o.a. Snellezen, Mediatraining, Debattraining, Voorzitterstraining, Weerbaar bestuur en Gemeentefinanciën.

1.4.5 Rekenkamercommissie

Toelichting

In het voorjaar 2019 heeft de commissie het onderzoek naar de jaarstukken 2018 uitgevoerd. Verder zijn de voorbereidingen getroffen voor het onderzoek ‘evenementen’. Op 16 januari 2020 is mevrouw Karin Meijer benoemd als nieuwe voorzitter van de Rekenkamercommissie.

Nieuwe ontwikkelingen

Vervanging audiovisuele voorzieningen in de raadzaal

In 2019 is gewerkt aan de nieuwe audiovisuele middelen voor het raadsinformatiesysteem. Het project audiovisuele middelen heeft enige vertraging opgelopen door de verbouwing van het stadhuis. Het project leidt tot digitalisering van de raadsvergaderingen, inclusief digitaal stemmen.