Bestuur, (wijk)organisatie, burgerzaken en financiën

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

2.1  Regionale samenwerking

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

Apeldoorn is onderdeel van een regio en in die regio willen we samenwerken met andere overheden en partners. Samenwerken vanuit het belang van Apeldoorn, zelfbewust maar niet arrogant. In 2019 zijn hierin flinke stappen gezet, hetgeen terug te lezen is in onderstaande prestaties.

Wat hebben we gedaan in 2019?

2.1.1  Uitvoeren van de Agenda Cleantech Regio

Toelichting

In het jaar 2019 is verder uitvoering gegeven aan de Agenda Cleantech Regio 2019-2023. In deze agenda zijn de ambities verwoord op 7 themalijnen waarvan Energietransitie en Circulaire economie de twee prioritaire thema’s zijn. Deze worden ondersteund door Innovatiekracht, Human Capital, Leefomgeving, Slimme en Schone mobiliteit en Vestigingsklimaat. Dit betekent onder andere het volgende:
-In de themalijn Energietransitie is gewerkt aan de Regionale Energie Strategie. De Startnotitie RES Cleantech Regio is in 2019 vastgesteld.
-Voor wat betreft het thema Innovatiekracht heeft de uitvoeringsorganisatie van de Board, de Cleantech Regio Development (CTRD) zich gericht op het aanjagen van innovatie. Zij ondersteunen vele projecten op het gebied van business development en begeleiden deze projecten naar subsidiemogelijkheden op alle niveaus.
-Het thema Human Capital is een belangrijk onderdeel van de regionale agenda. Er wordt ingezet om het opleidingsaanbod in onze regio te helpen verbeteren, meer hybride leervormen en meer techniekonderwijs.
-Vanuit het thema Slimme en Schone mobiliteit is in 2019 verder gewerkt aan het maatregelenprogramma 2018/2019. Aan dit programma hebben het ministerie van I&W en de provincies Gelderland en Overijssel financieel bijgedragen. Er is gestart met de campagne A50, de Cleantech Regio is betrokken geweest bij de landsdelige aanpak voor de afspraken die in het BO-MIRT van november 2019 zijn gemaakt voor slimme, duurzame en veilige mobiliteit en er is gelobbyd voor de verbreding van de A1 (Barneveld-Apeldoorn);
-In de themalijn Omgevingsbeleid wordt samengewerkt op het gebied van kennisdeling voor de toekomstige Omgevingswet. Verder is onder andere gewerkt aan de ‘Pilot Omgevingsagenda Oost NL’ en is de vorming van een gebiedsatlas met thematische kaarten en inhoudelijke informatie voorbereid in 2019.
-Vanuit onder andere de thema’s Energietransitie en Circulariteit wordt geïnvesteerd in de toekomstbestendigheid van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen. In 2019 is onder andere gewerkt aan het plan van aanpak ‘Bedrijventerreinen Cleantech Regio: klaar voor de toekomst!’ , welke naar verwachting medio 2020 gereed is.
Verder heeft de Cleantech Regio de Regiodeal bij het Rijk ingediend, met 27 onderliggende projecten die bijdragen aan de Cleantech opgaven, waarbij een bedrag van 28 miljoen euro is aangevraagd.  De aanvraag regiodeal betreft een mogelijke versnelling van onze inzet op de zeven lijnen, ook als de regiodeal niet wordt toegekend.

2.1.2  Uitvoeren van de Veluwe Agenda

Toelichting

In 2019 zijn grote stappen gezet voor de Veluwse belevingsgebieden waarvan het gebied rond de Koninklijke Veluwe inspiratie geeft aan de ondernemers rond Apeldoorn om een programma voor te bereiden voor de heropening van Paleis Het Loo, een icoonproject vanuit de Veluwe voor 2021. De eerste toepassing van de Go Veluwe App gaat ook over de Koninklijke Veluwe. In Hoenderloo is het eerste wandelnetwerk geopend, een belangrijke nieuwe benadering vanuit het Routebureau Veluwe waar Apeldoorn de gastheerorganisatie van is. Verder is vanuit de Veluwe een aanvraag Regiodeal ingediend.

2.1.3  Samenwerken in Gelre-stad en ADZ verband

Toelichting

De samenwerking met Zwolle en Deventer heeft in 2019 geleid tot een verdere uitrol van de pilot project Transvorm. Ook de gemeente Zutphen werkt aan Transvorm om samen met ons te komen tot de financiering en uitvoering van de energietransitie in de bestaande wijken. De haalbaarheid van de aanpak van Transvorm komt dichterbij. Met de genoemde partners is in Brussel samen opgetreden om cofinanciering vanuit de EU, maar ook vanuit Den Haag te bewerkstelligen.
Naast dit thema is “smart city’’ (de digitale overheid) een onderwerp waarop we met Zwolle samenwerken. Andere thema’s zoals samenwerking in onze arbeidsmarkt, mobiliteit en circulariteit hebben nog niet geleid tot concrete uitvoeringsprojecten maar bevinden zich in het stadium van kansen verkennen en bestuurlijke afsteming. De drie colleges zijn eind 2018 bijeengeweest. Het staat op de planning in 2020 weer een bestuurlijke afstemming te plannen.

Nieuwe ontwikkelingen