Bestuur, (wijk)organisatie, burgerzaken en financiën

Doelen, prestaties en nieuwe ontwikkelingen

Doelstelling

2.4  Lobby

Wat hebben we bereikt in 2019?

Prestaties

De lobby van de gemeente Apeldoorn vormt een belangrijk instrument in het realiseren van onze strategische doelen. Actualiteiten als Lelystad Airport en de ontwikkeling op het gebied van stikstof vragen om een integrale lobby, waarin in 2019 flink is geïnvesteerd.

Wat hebben we gedaan in 2019?

2.4.1  Uitvoeren van de integrale lobby agenda 2018

Toelichting

IIn 2019 hebben we de lobby voor de gemeente Apeldoorn, en haar regionale samenwerkingsverbanden, vorm gegeven onder de noemer Public Affairs Apeldoorn. Public Affairs is de verzamelnaam van het beïnvloeden van beleid van andere overheden, het strategisch profileren van onze gemeente, het ‘kiezen’ van de juiste strategische partners en het vinden van externe financiering van projecten. Met een minimale bezetting proberen we de organisatie bewuster te maken van het belang van lobby en werken we aan het behartigen van de belangen van onze gemeente bij andere overheden. Daarbij richten we ons specifiek op een aantal grote dossiers die van belang zijn voor onze gemeenten, alsmede op actuele ontwikkelingen die zich voordoen. Gezamenlijk noemen we dat de ‘integrale lobby agenda’. Onderwerpen op die agenda zijn onder: duurzaamheid (klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie), versterken van lokale/regionale economie, mobiliteit en bereikbaarheid en de (financiële) ontwikkelingen in het sociaal domein. Als het gaat om actualiteiten gaat het bijvoorbeeld over Lelystad Airport of de ontwikkelingen op het gebied van stikstof.
Het afgelopen jaar hebben we, via media-uitingen, een brief aan het Kabinet, gesprekken met Kamerleden en bewindspersonen en via onze contacten in VNG en G40, intensief gewerkt aan het vragen van (blijvende) aandacht voor de tekorten in het sociaal domein.
In het fysieke domein is er sprake van veel ontwikkelingen die ons als gemeente raken: energietransitie, stikstof, een vastlopend wegennet, natuur die onder druk staat, klimaatverandering; extremer weer qua droogte en regenval, circulaire economische opgaven etc. Als gemeente met de Veluwe als achtertuin, maar daarnaast ook grote (regionale) ambities op het gebied van energie en klimaat, zijn dit allemaal ontwikkelingen waar we, potentieel, iets mee moeten/kunnen. Dat hebben we afgelopen jaar gedaan via het zichtbaar maken van de ontwikkelingen die hier al plaatsvinden (ambtelijke en bestuurlijke werkbezoeken), samenwerking intensiveren met andere gemeenten, regio’s of de provincie en uiteindelijk het aanvragen van subsidies. In 2019 is vanuit Public Affairs voor een bedrag van rond de 5 miljoen euro aan toegekende subsidies binnengehaald. Daarnaast is er tijd gestoken in de aanvraag van een regiodeal voor zowel de Cleantech Regio als de samenwerking op de Veluwe

2.4.2  Als lid van de Euregio Rijn-Waal intensiveren van de samenwerking met Duitse partners

Toelichting

We zijn aangemeld als lid. Het formaliseren van het lidmaatschap en de benoemingen door de gemeenteraad wordt eind januari 2020 via het college aan de raad voorgelegd

Nieuwe ontwikkelingen